7 toffe taalspelletjes die jij met je kinderen kan spelen

Van letterblokken tot verhalenverteller

Zijn jouw kinderen die taaloefeningen ook zo beu? Dan kan ik jou helpen! Met deze zeven supertoffe taalspelletjes gaan ze aan de slag met spelling, zinsbouw, spraak- en schrijfvaardigheid.

  1. Van losse woorden tot spannende verhalen in no time! – Het eerste spel vertrekt van een saaie woordenlijst die je van de juf kreeg, maar je kan er ook zelf een maken met de kinderen. Zet alle woorden in een keuzelijst-app zoals Randomchoice. Ik raad deze app sterk aan omdat je zelf woorden kan toevoegen, bewerken en verwijderen wanneer jou dat past en hij is gratis. Druk op de shuffle-knop en start het verhaal met het eerste woord. Druk opnieuw op shuffle en laat iemand anders het verhaal van je overnemen. Pas als het woord op het scherm gezegd wordt, mag er verder geklikt worden. Een woord kan op verschillende momenten opnieuw opduiken, dit is een unieke kans om eens terug te verwijzen voor alle vertellers om te bewijzen dat ze mee zijn met het verhaal. Zo vertellen jullie samen een grappig en absurd verhaal vol fantasie, terugverwijzingen, of zelfs vooruit verwijzingen. Dezelfde lijst kan op veel verschillende manieren door elkaar geschud worden en levert dus telkens een nieuwe leuke ervaring. Wees hier heel creatief mee, des te leuker wordt de woordenlijst om te oefenen.
  2. Wartaal – communiceer eens een half uurtje in een zelfverzonnen taal. Dit is heel erg leuk met de jongsten. Zij beleven hier het meeste plezier aan omdat ze veel ongewone klanken kunnen gebruiken en dat kan heel erg grappig zijn. Maar ook wanneer je ouder bent is deze oefening interessant. Je stimuleert spraakvaardigheid door de klanken te produceren die veel voorkomen in de taal die je net begint te leren zonder over al te veel woordenschat te beschikken. Zo kan je ook meer zelfvertrouwen opbouwen en zal je later wanneer je de woorden wel kent minder bang zijn die ook te gebruiken. Verder helpt deze oefening bij het vinden van de juiste intonatie patronen. Vragen klinken hoger naar het einde toe, terwijl mededelende zinnen in een dalende trend zitten.
  3. Vervang een woord – vervang een woord door een ander woord dat rijmt, maar behoud de oorspronkelijke betekenis. Je wil bijvoorbeeld zeggen: “Doe je jas aan!”, maar zegt in de plaats: “Doe je klas aan!”. Tijdens de uitleg behoud je de betekenis van jas, maar blijf je klas zeggen. Wanneer de kindere hebben geraden dat je eigenlijk jas bedoelt stopt de oefening en mag iemand anders een woord vervangen in zijn volgende zin. Het rijmen zorgt voor een beetje structuur, op die manier kan een woord niet door elk ander woord vervangen zijn en blijft het spel overzichtelijk. Bovendien vinden de meeste kinderen het geweldig om te zien dat sommige woorden rijmen.
  4. Woordblokken – Vinden jouw kinderen legoblokken ook zo ontzettend fijn om mee te spelen, maar moeten ze ook wat werken aan hun woordenschat en spelling? Dan is dit spel echt iets voor jouw gezin! In woord- of letterpiramides kies je of je nu telkens een letterschrapt, of er een bijplaatst. De bedoeling is om steeds een bestaand woord te behouden, uiteraard mag de betekenis wel telkens veranderen. Onderaan dit artikel vind je een template om mee aan de slag te gaan.
  5. Van letterketting tot woorden – Nog een manier om met woordenschat bezig te zijn, is door een letter op te schrijven en je kind de tweede. Ga zo om de beurt verder tot je een nieuw woord hebt uitgevonden of een woord hebt geschreven dat al bestaat. Hebben jullie een nieuw woord verzonnen? Fantastisch, koppel hier een extra uitdaging aan door een betekenis te bedenken bij het woord. Je kan dit spel vaker herhalen en zo zelf een woordenboek opstellen met jullie creaties.
  6. Scrabbledoos – Je hebt vast nog ergens die oude scrabble doos liggen waar misschien zelfs letters uit ontbreken, maar dat is oke. Voor dit taalspel heb je geen volledig scrabblespel nodig, enkel de letterblokjes die overblijven. Verzamel alle blokjes en probeer een zin te vormen, maak die zo lang mogelijk. Elke zin heeft een onderwerp, werkwoord en een object. Dat wil zeggen dat die er minstens zo moet uitzien: Mama kookt pasta. Je mag hier zeker nog woorden aan toevoegen om de zin uit te breiden.
  7. Poëzie samen – De laatste activiteit levert een mooi resultaat op om te bewaren. De meeste spelletjes en activiteiten verdwijnen uiteindelijk, maar eens je een gedicht schrijft, staat het er. Je kan er dagen over laten heen gaan of je kan het in een keer schrijven. Het is de bedoeling het schrijven te oefenen en na te denken over de woorden die je gebruikt. Verder bepalen jullie zelf de regels.

Zo, dit zijn dan zeven spelletjes waar je vaak mag spreken en af en toe ook schrijven. De kans is klein dat je deze opdrachten in een schoolomgeving tegen zal komen. Daarnaast, kan je ze aanpassen aan het taalniveau van iedereen die meedoet of aan een vreemde taal. Deze spelletjes en activiteit zijn niet gebonden aan een taal, je kan ze dus opnieuw blijven spelen in verschillende talen.

Gepubliceerd door Emelie Sannen

Ik ben gepassioneerd met taal bezig en deel dat met zo veel mogelijk verschillende mensen door taalcoaching en bijlessen. Mijn lesmateriaal is ook steeds op maat zodat leren op jouw lijf geschreven komt te staan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: