Jij kan op deze 5 manieren elke dag bijleren

HAAL HET KIND IN JOU NAAR BOVEN! KINDEREN ZIJN NIEUWSGIERIG VAN NATURE EN LEREN DAAROM OOK DAGELIJKS BIJ.

Verveel je je soms? Of denk je dat je iets niet kan omdat je je onderwijscarrière een andere weg opstuurde? Het is nooit te laat om bij te leren. Men zegt zelfs dat nieuwe dingen leren je jong houdt. Met andere woorden deze vijf makkelijke tips om snel iets bij te leren kunnen jouw leven bepalen! Je kunt langer leven om nog meer mee te maken of om een nieuw bijberoep te ontdekken. Misschien kom je zelfs nieuwe talenten tegen waarvan je dacht dat je ze niet had.

Luisteren

Er zijn twee manieren om te leren en je ogen te laten rusten. Luister! Een heel goede manier die ook makkelijk te combineren is met dagelijkse taken zoals de afwas, strijken, enzoverder, is een podcast beluisteren. Met een beetje zoeken vind iedereen zijn podcast. Jij dus ook! Mijn favoriete podcast is “Iemand” van Radio 1, maar echt veel algemene kennis zit daar niet bij. Daarom raad ik “Philosophize this!” aan. Deze podcast is in het Engels en beschikbaar op Spotify. Bekijk zeker de podcasts op Spotify onder de rubriek “educatief”. Daar vind je ook een podcast van De Bourgondiërs terug en “De universiteit van Vlaanderen”-podcast. Denk dus zeker niet dat alles in het Engels zal zijn.

De tweede luisteroptie is de Ted Talk. Je browset makkelijk door verschillende lezingen op de app of op het YouTube kanaal. De onderwerpen lopen sterk uiteen, dus je vindt vast en zeker een onderwerp binnen of net buiten jouw interesseveld. Vaak schreven de sprekers eerst een boek over het onderwerp dat ze presenteren. Aarzel dus niet om de namen na het beluisteren nog te googelen. Je zou zomaar nog dieper in het onderwerp verzeild kunnen raken.

Het kind in jou

Haal het kind in jou naar boven! Kinderen zijn nieuwsgierig van nature en leren daarom ook dagelijks bij. Ze stellen vragen aan hun ouders of in de klas ze zijn nooit bang voor vooroordelen en schamen zich niet voor hun onwetendheid. Jammer genoeg zijn volwassenen wel vaker onzeker over hun eigen kennis wanneer ze met een vraag zitten. Stel je vraag aan Google, aan vrienden, aan familie, aan experts. De meesten zullen je niet vreemd aankijken. Probeer ook nieuwsgieriger te zijn door te reflecteren over de wereld waarin je leeft. Merk je iets op dat je niet meteen kan verklaren? Stel die vraag dan. Als je van die nieuwsgierigheid een dagelijks of wekelijks moment van mindfulness maakt, zul je snel veel kennis opdoen van het alledaagse waar je vroeger zelfs nooit bij stilstond. Op die manier word je ook snel die persoon aan wie anderen vragen zullen stellen.

De internetacademie

Online leerplatformen zoals Udemy of Skillshare, maar ook YouTube (die is sowieso gratis) kunnen jouw iets nieuws bijleren. Van video-montage en editing tot hoe je kamerplanten best verzorgd. Over eender welk onderwerp dat je aanspreekt, zul je een online cursus vinden. Udemy is van zeer goede kwaliteit maar daar betaal je tussen de 10 en 150 euro voor online lessen. Geen paniek, want sommige cursussen zijn ook gratis. Uiteraard ben je dan in je keuze gelimiteerd. Ook voor Skillshare betaal je een variabel bedrag. Beide platformen zijn hoofdzakelijk in het Engels dus als jou dat niet afschrikt kun je zeker een poging doen. edX is vergelijkbaar met Udemy, maar van minder is gebruiksvriendelijk. Dit leerplatform (van Harvard University) is wel volledig gratis. Dus, bekijk die ook wanneer je twijfelt over het budget dat je aan het leren wil besteden.

Nu je de smartphnoe toch vast hebt…

Iedereen heeft zijn smartphone voortdurend bij zich. Je scrolt eindeloos door sociale media onderweg op de trein, bus of tram of je stuurt nog snel een nietszeggend berichtje naar vrienden wanneer je wacht op jouw beurt bij Starbucks. Informatieve apps zoals ArtDaily, A day in History of Curiosity kunnen die lege momenten educatief invullen. Ontdek kunstwerken, geschiedenis, wetenschap, technologie of psychologische trucjes onder het vegen van je duim over het scherm. Moeilijk is het niet om de artikels over celebrities die plots toch willen scheiden te vervangen door een artikel over de 79 manen van Jupiter of wat je hond werkelijk van je denkt. Je zult snel ontdekken dat media nieuws je weinig meerwaarde biedt en je kunt indruk maken op anderen met wat je die ochtend snel even las op je telefoon.

Begin met een methode om dagelijks iets bij te leren en maak daar een gewoonte van. Zo blijf je automatisch verder leren en groei je geleidelijk aan binnen het nieuwe onderwerp. Je kan dan opbouwen en meerdere leermethoden hanteren in jouw leven. Doe dat zeker met mate, zo blijft leren steeds leuk en kijk je telkens uit naar jouw studieritueel. Er een overdadige plicht van maken voor jezelf kan niet de bedoeling zijn.

Kies je voor podcasts beluisteren of Ted Talks bekijken? Dan is het belangrijk om in te schatten of ze in de toekomst ook nog waarde kunnen hebben. Niet elke leerrijke of educatieve podcast zul je in je carrière kunnen gebruiken. Gaat het over selfimprovement of management technieken? Vat die podcasts dan zeker samen en maak van het luisteren een echt leermoment met de mogelijkheid om ernaar terug te keren wanneer je dat nodig vindt. Dat leermoment plan je in wanneer je zelf het snelst informatie opneemt. Ik werk bijvoorbeeld beter ’s ochtends vroeg dus wanneer ik notities neem van video’s of podcasts, plan ik dat leermoment voor 10u in.

Gepubliceerd door Emelie Sannen

Ik ben gepassioneerd met taal bezig en deel dat met zo veel mogelijk verschillende mensen door taalcoaching en bijlessen. Mijn lesmateriaal is ook steeds op maat zodat leren op jouw lijf geschreven komt te staan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: