12 leerrijke podcasts waar je nu naar moet luisteren

Podcasts zijn langzaam maar zeker populairder en misschien ben jij ook wel nieuwsgierig. Toen ik zelf podcasts zocht om te beluisteren vond ik het heel lastig om de goede podcasts te vinden. Daarom besloot ik om uit mijn vondsten een aantal zeer leerrijke podcasts voor te stellen in deze post. Bonus: aan het einde geef ik ook nog een aantal podcasts mee die je makkelijk in de les kan gebruiken rond thema’s zoals puberteit, wetenschap en jeugdhulp. Alle podcasts die ik vernoem zijn te beluisteren op platformen zoals Spotify, Google Podcasts, Soundcloud en iTunes, maar je vindt ze vaak ook terug op de websites van de makers.

1. De Wereld van Sofie

De eerste podcast die ik hier wil vermelden is meteen de podcast waarnaar ik nu luister met mijn moeder. We houden niet zo van drukte tijdens het rijden en denken liever na over maatschappelijke thema’s. De Wereld van Sofie, een Radio 1 podcast, reikt je verschillende onderwerpen aan gaande van transgender zijn tot kunstdieven en zo veel meer. Sofie Lemaire geeft ook een aantal boekentips mee om je verder in die onderwerpen te verdiepen. De podcast wisselt vertelling, interviews en muziek mooi af en blijft dus heel interessant. Bovendien duurt hij gemiddeld maar 30 min en dat is behoorlijk kort voor een podcast. De afleveringen bouwen niet op elkaar verder, je kunt dus makkelijk een onderwerp uitkiezen dat jou het meeste aanspreekt op het moment dat je gaat luisteren. Hieronder kom je meer te weten over narcisme.

Dit is de tweede aflevering van de reeks en vond ikzelf enorm boeiend

2. The Original Soundtrack

Deze podcast is ideaal voor alle film- en muziekliefhebbers omdat het precies daarover gaat: filmmuziek. Elke aflevering (die 1u50 duurt) behandelt de soundtracks van bekende en minder bekende films. De podcasters zijn twee filmjournalisten die de muziek thematisch behandelen en dus niet film per film voor Klara. Hieronder kun je luisteren naar de trailer.

3. Doorbraak Radio

Deze politieke podcast helpt je wegwijs binnen actuele thema’s van Brexit tot klimaatdebatten en alles daartussen. David Geens nodigt verschillende gasten uit om het te hebben over van alles en nog wat. Voel je je onbekend in het politieke veld en wil je toch kritisch naar onze maatschappij kunnen kijken op vlak van politiek of wil je informatie verzamelen voor de volgende verkiezingen, dan is deze podcast echt iets voor jou. Ook deze afleveringen zijn makkelijker te slikken doordat ze tussen de 20 en 30 minuten in beslag nemen. Vergeet zeker ook niet hieronder naar de eerste aflevering te luisteren!

4. 50 koffies

Dit is een podcast waarin businessvrouwen centraal staan. De twee gastvrouwen Jana Smits en Nadia El Makhfi zijn zelf ondernemers en nodigen gasten uit om met en over vrouwen in de businesswereld te spreken. De onderwerpen zijn onder meer economie, leiderschap en hoe vrouwen in ondernemersschoenen staan. De afleveringen van deze podcast duren wat langer, gemiddeld 1 uur, iets langer dus dan de meeste andere podcasts die ik hier voorstel. Luister hier naar de introductieaflevering waarin de gastvrouwen hun eigen verhaal delen.

5. Goed met Geld

Dit keer stel ik een Nederlandse podcast voor over financiën. We krijgen er allemaal wel mee te maken en het kan soms ingewikkeld of overdonderend zijn. Op een kwartiertje krijg je klare uitleg over beleggen, pensioensparen, verschillende soorten rekeningen, lenen enzo verder. De podcast zit boordevol praktische tips en informatie waar je onmiddelijk mee aan de slag kan om meer uit je geld te halen. Beluister hieronder de introductie van de podcast.

6. Universiteit van Vlaanderen

Vlaamse professoren leggen uit. Dat is de insteek van deze podcast. Voor ik vol lof ga spreken over deze leerrijke luisterervaring wil ik je eerst meegeven dat de podcast mede werd gemaakt op basis van beeldopnames. Dat wil zeggen dat professoren af en toe spreken over een beeld dat ze tonen, terwijl de luisteraar dat beeld niet te zien krijgt. Geen paniek, die visuele referenties komen niet overmatig voor en je zal steeds de algemene boodschap meekrijgen. Je mist in feite bitter weinig. Op een kwartier krijg je wetenschappelijke verklaring voor alledaagse dingen. De eerste aflevering legt meteen het fenomeen ‘stress’ uit. Doordat ze zo kort zijn, beluister je ze zonder problemen onderweg naar je werk, naar school, of terwijl je ontbijt.

7. Kant en Klaar

Opnieuw vermeld ik een podcast van de radiozender Klara, dit keer over filosofie. Bekende (hedendaagse) filosofen spreken over hun kijk op ethiek bijvoorbeeld. Deze podcast van Klara is enkel op hun website vanaf de eerste aflevering te beluisteren. Via Google podcasts en Spotify pik je in vanaf de vijfde aflevering. Filosofie kan soms zwaar lijken, maar de afleveringen van om en bij de 20 minuten maken deze wetenschap hapbaarder. Een Amerikaans alternatief is Philosophize This! waarin Stephen West een historisch overzicht van westerse en oosterse filosofische stromingen deelt met zijn publiek.

De eerste aflavering op Spotify, luister 1-4 op https://klara.be/kantenklaar
Tip! Noteer hofdideeën uit de podcasts, zo kan je die later nog raadplegen.

Nog 5 podcasts voor in de les

Podcasts zijn een leuke manier om een nieuw onderwerp of thema aan je klas voor te stellen. Ze triggeren al een fascinatie doordat kinderen en jongeren aangezet worden om hun verbeelding te gebruiken. Horen over iets voordat je het ziet, werkt zeer prikkelend. Verder kun je deze podcasts omtoveren tot prima luisterproeven om de vaardigheden te testen. Laat bijvoorbeeld een helft van de klas de podcast luisteren waarna ze de info schriftelijk of mondeling doorgeven aan de andere helft van de klas.

  • Filosoofje op Spotify – Simpel, deze podcast behandelt filosofische thema’s en dilemma’s op kinderniveau.
  • Frankie op Spotify – Frankie laat pubers aan het woord om te spreken over hoe zij hun puberteit ervaren, wat ze missen en waar ze naar uitkijken.
  • Wetenschapje van Geluidshuis op Spotify – Deze podcast geeft eenvoudige wetenschappelijke verklaringen aan kinderen vanaf 8 jaar.
  • Waarom? Daarom! op Spotify – De Podcast van Qmusic wordt gehost door Maarten en Dorothée. Ouders sturen de waarom-vragen van hun kinderen door naar de radio en Lieven Scheire komt de antwoorden dan geven. Deze podcasts zijn meestal heel erg kort, wat ze des te makkelijker maakt om in de klas te gebruiken.
  • Losse verhalen van de ambrassade op de website die jeugdhulp en jeugdwerk behandelen. De verhalen zijn te beluisteren op de website van de organisatie https://ambrassade.be/nl/maak-tijd-vrij/verhalen-van-jongeren/podcasts of via Soundcloud op het account van de ambrassade https://soundcloud.com/deambrassade. Hieronder vind je alvast een voorbeeld van zulke verhalen.
Een podcast van de ambrassade, een organisatei voor jeugdhulp en jeugdwerk.

Hopelijk zijn deze podcasts iets voor jou of zijn ze een mooi startpunt om aan je zoektocht te beginnen. Klara en Radio 1 hebben nog veel meer boeiende podcasts voor elke luisteraar. Aarzel niet om op ontdekkingsreis te gaan tussen de interviews, vertellingen en muzikale intermezzo’s. Je kunt je met de druk van 1 knop abonneren op deze blog, zo blijf je op de hoogte van nieuwe posts.

Gepubliceerd door Emelie Sannen

Ik ben gepassioneerd met taal bezig en deel dat met zo veel mogelijk verschillende mensen door taalcoaching en bijlessen. Mijn lesmateriaal is ook steeds op maat zodat leren op jouw lijf geschreven komt te staan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: