Dit is hoe jij beter notities neemt

Je hebt de blogs ongetwijfeld al gelezen: “Dit is de beste manier om notities te nemen”. Ik zal niet beweren dat mijn manier de beste is, maar mijn notities zijn de beste voor mij. Daarin ligt het geheim, het vinden van de beste methode voor jou. Er zijn zo veel verschillende manieren om uit te proberen, maar wie heeft daar tijd voor. In deze post leg ik stap voor stap uit hoe je meteen de beste methode voor jou vindt. Bonus: aan het einde vind je een paar templates die je een idee kunnen geven van hoe je nette makkelijk te navigeren notities maakt.

Stap 1

De eerste stap is ontdekken of je eerder een auditief of een visueel geheugen hebt dat zal bepalen welke methoden beter voor je geschikt zijn. Mensen met een auditief geheugen kunne beter niet te veel tijd steken in de vormgeving en met digitale middelen omspringen. In OneNote kan je makkelijk op de opname knop klikken tijdens het notities nemen zelf in de lessen waar laptops en tablets toegestaan zijn. OneNote (de app) is trouwens heel makkelijk te gebruiken op tablets met een stylus of 2-in-1 toestellen voor diegenen die liever met de hand schrijven dan typen. Gebruik je liever Powerpoint of Word? Dan is het lastiger om met audio te spelen, maar niet onmogelijk. Opnames tijdens de les invoegen kan niet, maar opnames die je met je telefoon maakt, kun je na de les wel invoegen als mediabestanden (zoals foto’s of video’s invoegen).

…ontdekken of je eerder een auditief of een visueel geheugen hebt…

Mensen die eerder visueel ingesteld zijn kunnen op verschillende manieren hun notities vormgeven in een Word-document, Powerpoint, OneNote of op papier met de hand. Om efficiënt te werken is het belangrijk de visuele vormgeving voor later te houden. Ga dus niet zoeken naar leuke lettertypes tijdens de les. Je kan wel makkelijk iets onderlijnen met ctrl+u of iets vet met ctrl+b of cursief met ctrl+i. Deze shortcuts ken je waarschijnlijk al goed en zullen dus geen verlies van kostbare tijd betekenen.

Voor visueel ingestelde mensen is het herbekijken van notities heel erg belangrijk. Daarom is het geen slecht idee er een leuk ontspannend of zelfs mindful moment van te maken. Zet wat koffie of thee en begin met een kleurenpalet uit te kiezen. Je kan een legende van de kleuren maken en die bovenaan je notities plaatsen. In digitale notities is dat makkelijk in te voegen. Op papier kan je een post-it plakken rechts of links bovenaan de eerste pagina. Op die manier ben je niet verplicht alles opnieuw te noteren. Speel met de titel en maak er een kunstwerk van. Wees niet bang te doodelen naast je notities of tabelen af te drukken en die te plakken waar ze nodig zijn. Verschillende lagen post-it’s kunnen je helpen om de stof in perspectief te zien, letterlijk. LEt wel op dat je daarin niet overdrijft. Niemand vindt 7 pot-its op een enkele pagina leesbaar of handig…

Maak van het herbekijken van je notities een mindful moment, zet thee en kies kleurtjes voor de vormgeving.

Stap 2

Heb je bepaald of je eerder beelden of geluiden onthoudt? Dan ben je klaar voor de volgende stap! Het is tijd om het juiste formaat van noteren te vinden. Zo zijn er de mindmaps, lijst-notities, Cornell notities, in-tekst notities, enzoverder. De lijst is werkelijk oneindig.

Mindmaps

Deze vorm van noteren is vooral nuttig om kern ideeën samen te vatten. Zit je in een les waarin het belangrijk is veel te noteren? Dan is deze methode minder geschikt. Mindmaps kun je enorm creatief uitwerken, zoals in het voorbeeld hierboven. Speel met kleuren en vormen en vergeet niet de verbanden tussen ideeën duidelijk te maken. Vertrek vanuit een hoofdgedachte en vertak dan verder in subsecties en onderdelen. Sommige onderdelen uit verschillende takken hebben ook met elkaar te maken; die kun je dan verbinden met stippelijnen bijvoorbeeld.

Lijst-notities

Lijst-notities zijn heel eenvoudig en staan ook de meeste formele aanpassingen toe. Je maakt gebruik van nummering en opsommingstekens om alle notities in een lijst te plaatsen. Pas later voeg je pijlen met verbanden tussen hoofdstukken toe of de kleuren. Je kunt wel al tussentitels, symbolen of afkortingen gebruiken om meer structuur te creëren. Heb je vragen en/of opmerkingen bij de leerstof? Plaats die in de kantlijn of schrijf ze op een post-it die je op de juiste pagina kan kleven. Aan deze notities kan je lang blijven dor werken, ze zijn nooit echt af. Eigen reflecties in Word kun je bijvoorbeeld in de voetnoten zetten. Voor visuele mensen kunnen ze soms iets lastiger zijn om in te prenten, maar de efficiëntie en snelheid van het noteren compenseren dat.

Cornell

Deze notities zijn opgedeeld in drie delen. Het eerste en grootste blok bestaat uit de hoofdnotities. Je vat in dat blok de leerstof als het ware samen. Het tweede blok is de kantlijn. Daar schrijf je opmerkingen en bedenkingen die je hebt bij de leerstof. Je kunt daar ook extra informatie noteren die je hebt opgezocht. Het derde blok bevind zich onderaan de pagina. In dit blok kan je vragen noteren die je de volgende les zeker moet stellen. Wanneer je de vraag stelt, schrijf je best ook het antwoord onder de vraag. Om deze stijl visueel aantrekkelijker en overzichtelijker te maken, kun je elk blok een kleur toekennen. Hier is door de pagina-indeling minder ruimte om te doodelen of om verschillende verbanden te leggen.

Heb je meerdere pagina’s op te schrijven? Gebruik daarom mijn template. De standaard notitiepagina’s van Cornell-notes zijn vooral makkelijk wanneer al je notities op 1 pagina passen. Ik heb hem in een lijst-vorm veranderd; elk blok staat dus onder elkaar in plaats van rond het hoofblok. Je kan hem onderaan downloaden.

Stap 3

De laatste toevoegingen zijn er om het verschil te maken. Vergeet daarom de inhoudsopgave en eigen reflecties nooit.

Inhoudsopgave

Ongeacht de vorm waarin je noteert is het belangrijk een inhoudsopgave bij te houden. Dat is makkelijk in Word, waar de paginanummers erbij komen te staan. Je kunt ook bij je handgeschreven notities een opgave voegen. Daar is het lastiger paginanummer toe te voegen, maar je kan bijvoorbeeld wel kernideeën per titel in opgave schrijven zodat je wel gerichter kan zoeken. Markeer de titels met telkens een ander symbool of een opsomming van nummers of letters. Met tabs (die kleine post-its) kan je dan snel naar de juiste titel gaan. Het is dan wel belangrijk om alles in de juiste volgorde steeds samen te ouden in een mapje of geniet. Ik heb ook een template voor de inhoudsopgave. Download die onderaan.

eigen reflectie

Vergeet niet kritisch te zijn. Door een kritische houding reflecteer je over de leerstof en onthoud je die beter. Bovendien zie je dan ook sneller verbanden die je verder kunt uitwerken. Er is overal ruimte voor reflecties: op post-its, in de kantlijnen, in gedoodelde wolkjes, in de inhudsopgave, enzoverder. Waar je die plaatst maakt niet veel uit, zolang ze zichtbaar zijn en ze te onderscheiden zijn van de rest. Let op dat je eigen reflecties niet zomaar ergens staan, je zou ze niet mogen kunnen verwarren met andere notities. Anders zijn ze weinig bijzonder en zou je onwaarheden kunnen instuderen.

Gepubliceerd door Emelie Sannen

Ik ben gepassioneerd met taal bezig en deel dat met zo veel mogelijk verschillende mensen door taalcoaching en bijlessen. Mijn lesmateriaal is ook steeds op maat zodat leren op jouw lijf geschreven komt te staan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: